FAQ

Vanliga frågor och svar

Att beställa och hantera dina bredbandstjänster på portalen skekraft.net är enkelt. Du skapar själv upp ditt användarkonto som gäller för portalen och kan direkt beställa och administrera dina tjänster. Här tar du del av några vanliga frågor och svar. Hittar du inte svar på din fråga är du välkommen att kontakta oss.

Behandling av personuppgifter

Du kan känna dig trygg att Skellefteå Kraft skyddar dina lämnade personuppgifter på bästa sätt.

Vad är ändamålet med registrering av ett användarkonto på skekraft.net?
Du som kund ska på ett enkelt och snabbt sätt själv kunna aktivera och administrera dina tjänster via stadsnätets tjänsteportal, skekraft.net. Genom att ha ett användarkonto har du kontroll över vilka uppgifter du lämnar ifrån dig vid beställning av tjänster via skekraft.net och du kan smidigt uppdatera och komplettera dina uppgifter.

Vilken behandling sker av personuppgifter som är knutna till ett användarkonto?
Personuppgifterna vidareförmedlas till tjänsteleverantören vid orderhantering som sker via portalen skekraft.net. Personuppgifterna används för att kunna upprätta ett avtal med dig och för att tjänsteleverantören eller Skellefteå Kraft ska kunna ha kontakt med dig.

Hur länge lagras användarkontot?
Har du ingen aktiv beställning knuten till ditt användarkonto så kommer användarkontot innehållande dina personuppgifter att raderas per automatik efter 36 månader, såvida inte ny tjänst tecknas inom den perioden. Det innebär att om du inte haft någon aktiv tjänst på 36 månader så får du i samband med ny beställning skapa ett nytt användarkonto.

Hur kontaktar jag Skellefteå Krafts dataskyddsombud?
www.skekraft.se/personuppgifter kan du läsa mer om hur vi inom Skellefteå Kraft koncernen behandlar personuppgifter. Här finner du även kontaktvägar till vårt dataskyddsombud.

Hur tar jag reda på vilka personuppgifter jag lämnat via skekraft.net?
Du kan när du vill kontrollera vilka personuppgifter vi har från dig och redigera dina uppgifter. Har du accepterat separata samtycken kommer du även att se dem på Mina sidor på skekraft.net.

Vilka villkor måste jag godkänna vid registrering av ett användarkonto till skekraft.net?
Du godkänner att de personuppgifter du angett såsom namn, personnummer och e-postadress lagras hos Skellefteå Kraft och skickas till din valda tjänsteleverantör vid beställning och övrig orderhantering via skekraft.net för uppfyllande av avtal. Syftet med behandlingen är att göra det enkelt för dig att vara kund i Skellefteå Krafts öppna bredbandsnät och för att din valda tjänsteleverantör och Skellefteå Kraft ska ha korrekta kontaktuppgifter till dig vid behov av kundkontakt och delgivande av viktig information som rör din/dina tjänster eller det öppna stadsnätet. Du kan när du vill genom att logga in på Mina sidor på skekraft.net kontrollera och justera de personuppgifter och eventuella samtycken du angett. Användarkontot är aktivt så länge du innehar tjänst via skekraft.net och kommer därefter att rensas per automatik enligt våra gallringsrutiner.

Inloggning och användaruppgifter

För att beställa eller administrera bredbandstjänster på portalen behöver du ett användarkonto. Du skapar själv upp användarkontot på portalen i samband med att du första gången beställer eller administrerar dina tjänster. Du anger vid registreringen dina person- och kontaktuppgifter som tjänsteleverantören och Skellefteå Kraft använder i kommande kontakt med dig. Du väljer själv användarnamn och lösenord. Tänk på att lösenordet ska vara minst sju tecken.

När du loggat in kan du ändra dina uppgifter. På sidan ”Min Sida”, under fliken ”Mitt konto”, kan du ändra dina kontaktuppgifter och fakturaadress.

Har du glömt ditt lösenord kan du få ett nytt genom att klicka på länken ”Glömt lösenord?” som du finner på inloggningsfönstret som du öppnar längs uppe till höger (Klicka på Logga in). Kicka på länken och fyll sedan i den e-postadress eller det användarnamn du angav när du registrerade dig så kommer du inom några minuter få E-post med instruktioner om hur du får ett nytt lösenord.

Du kan se inne i våran portal på Skekraft.net -> Privat vilka tjänsteleverantörer som finns tillgängliga i vårat nät. Vänligen kontakta den tjänsteleverantör du har tänkt välja via telefon, Telefonnumret visas genom att klicka på tjänsteleverantörens logga!

Orderhantering

Om din fastighet fortfarande inte är ansluten till fibernätet, gör din intresseanmälan eller beställ din anslutning här.

Om din bostad/lokal är ansluten till Skellefteå Krafts bredbandsnät, beställer du enklast din bredbandstjänst direkt på portalen skekraft.net. Här finner du ett brett utbud av leverantörer av internet-, tv- och telefonitjänster. Det finns även ett utbud av Övriga tjänster.

De tjänster du beställer kommer aktiveras på det bredbandsuttag du fysiskt är ansluten mot när du gör din beställning. Så här går det till:

1. Leta reda på anslutningsdosan som sitter på väggen i din bostad. Sätt in nätverkskabelns ena ände i dosan och den andra i din dator.

2. När du startar webbläsaren kommer du automatiskt till Skellefteå Krafts bredbandsportal skekraft.net.Det behöver inte vara någon aktiv tjänst på uttaget för att bredbandsportalen ska komma upp. Portalen känner av vilken adress du sitter ansluten mot.

3. Inloggning användare – För att kunna utföra en beställning via portalen, krävs att du loggar in med ditt användarnamn och lösenord. Detta gör du på portalens startsida. Saknar du användarnamn och lösenord klickar du på länken ”Skapa användare” på portalens startsida. I registreringen uppger du bland annat dina kontaktuppgifter såsom e-postadress och telefonnummer. Dina kontaktuppgifter kan du sedan uppdatera själv, så att din tjänsteleverantör och Skellefteå Kraft har rätt kontaktuppgifter till dig. OBS! Denna portal kräver en särskild användare, användarkonto från utbyggnadsportalen eller Mina sidor på Skekraft.se går inte använda.

4. Se utbud - På skekraft.net kan du jämföra priser och villkor mellan olika leverantörer. Välj den leverantör och tjänst som passar dig.

5. Beställ - Du väljer själv datum för aktivering av tjänst. När du slutfört din beställning så kommer tjänsten att aktiveras på det uttag du sitter ansluten mot när du gör din beställning. Vald tjänsteleverantör informeras automatiskt om din beställning.

6. Komma igång - Beställer du en internettjänst med dagens datum aktiveras tjänsten direkt. Eventuellt behöver du starta om din utrustning så att IP adress tilldelas från din valda leverantör. För andra tjänster, se tjänstens leveransinformation för information om hur snabbt du kan komma igång med tjänsten.

Kan tjänster överlåtas?
Överlåtelser hanteras ej. Vill du att tjänsten ska stå på en ny person så hanteras detta genom uppsägning och nybeställning.


Vad innebär en parkerad beställning?

En parkerad beställning innebär att tjänsten inte är aktiv men ännu ej uppsagd. Ett vanligt scenario där en tjänst blir parkerad är när ny internettjänst beställs på en port (uttag) där det redan finns en aktiv internettjänst. Den tidigare tjänsten blir då parkerad. Säger inte kunden upp den parkerade beställningen inom 14 dagar kommer beställningen sägas upp per automatik när 14 dagar passerat och ett meddelande kommer att skickas till tjänsteleverantören. En parkerad beställning kan även återaktiveras, exempelvis i de fall ångerrätt tillämpas.


Beställning om tidigare bostadsinnehavare glömt säga upp sin tjänst

När du sitter ansluten till Skekraft.net har du möjlighet och mandat att aktivera en internettjänst, även om den tidigare bostadsinnehavaren glömt säga upp sin internettjänst. Denna möjlighet finns enbart via portalen Skekraft.net och är en bra lösning för dig som hamnar i denna situation.

Logga in med ditt användarnamn och lösenord. Gå till Mina tjänster och klicka på knappen Information på den tjänst du vill säga upp. Klicka på knappen Säg upp tjänst och välj sedan datum när tjänsten ska stängas. När du ändrat datum och klickar på knappen Säg upp kommer en uppsägningsbegäran att skickas till din tjänsteleverantör.

För att byta tjänst till en motsvarande eller en annan tjänst hos en ny tjänsteleverantör så sker detta i två steg.

1. Du utför en uppsägning på nuvarande beställning. För att ta hänsyn till uppsägningstiden är det bra om du planerar bytet av tjänst med ett datum minst 30 dagar fram och ett datum när eventuell bindningstid löpt ut.

2. Beställ en ny tjänst från den nya tjänsteleverantören du valt. Du sätter då samma datum som du valt för uppsägningen av nuvarande beställningen.


Du kan flytta dina tjänster till annan adress helt själv (förutsatt att tjänsten stödjer flytt) utan att behöva ringa ett samtal. Du flyttar enklast tjänsten genom att logga in på www.skekraft.net från din nya adress och därifrån hämta tjänsten från den gamla adressen genom att söka upp tjänsten och klicka på Flytta beställning.

När du tänker beställa ett kampanjerbjudande så är det viktigt att du använder beställknappen som hör till den aktuella kampanjen för att ta del av kampanjerbjudandet.
Eftersom ett kampanjerbjudande kan innehålla andra villkor såsom annan bindningstid är det alltid möjligt att beställa ordinarie tjänst.

Pakettjänst är en paketering av två eller flera tjänster som beställs vid ett och samma tillfälle. Pakettjänster redovisas som egen kategori på portalen.
Tänk på att när du avslutar en pakettjänst avslutas alla tjänster som ingår i paketeringen.

Tjänster över 100 Mbit/s

Det finns en lösning för alla anslutna till Skellefteå Krafts bredbandsnät att skaffa supersnabbt bredband med hastigheterna 250, 500 och 1000 Mbit/s. Beställningen görs på olika sätt beroende på om du bor i villa, lägenhet via Skebo/Heimstaden eller i ett privat flerbostadshus eller bostadsrättsförening.

Jag vill beställa internettjänster med hastigheterna 250, 500 och 1 000 Mbit/s. Hur gör jag
1. Gå in på bredbandsportalen skekraft.net från den adress du vill ha supersnabbt bredband till. Beställ din uppgradering under kategorin "Övriga tjänster". Uppgraderingen tar 20 dagar och kostar 1 995 kr inklusive moms.

2. När din anslutning är uppgraderad tänds tjänster för 250, 500 och 1 000 Mbit/s upp för dig på portalen och blir beställningsbara. Månadsavgiften varierar beroende på vilken hastighet och leverantör du väljer.

Varför kan jag inte beställa internettjänsterna 250, 500 eller 1000 Mbit/s när jag loggar in på portalen skekraft.net?
Innan du kan välja hastighet måste du först beställa en uppgradering av din bredbandsanslutning. Uppgraderingen beställer du på skekraft.net under kategorin "Övriga tjänster". Först när uppgraderingen är beställd och klar kommer tjänster upp till 1 000 Mbit/s bli synliga och beställningsbara för dig.

Vad kostar det att beställa en uppgraderingstjänst?
Uppgraderingen kostar 1 995 kronor inklusive moms. Vad ingår i uppgraderingsavgiften för dig som bor i villa? Du betalar 1 995 kronor för att bygga om din anslutning i accessnätet för tjänster upp 1 000 Mbit/s. I de allra flesta fall måste utrustningen i din bostad bytas ut och sedan måste också din anslutning byggas om i noden där den ansluter mot backbonenätet.

Hur snabbt kommer jag igång med internettjänsterna 250, 500 eller 1 000 Mbit/s?
Uppgraderingen tar 20 arbetsdagar. När du fått uppgifter från oss att den är färdig är det bara för dig att välja bredbandsleverantör på vår tjänsteportal skekraft.net och sen är du igång.

1. Gå in på skekraft.net, och klicka på Internet. Är tjänster med hastigheterna 250, 500 eller 1 000 Mbit/s valbara, väljer du den leverantör som passar dig. Månadsavgiften varierar beroende vilken leverantör och hastighet du väljer.

2. Om du inte ser tjänsterna eller de inte går att beställa måste du först klicka på Övriga tjänster och beställa en uppgradering. Vi meddelar dig så snart den är klar, det tar cirka 20 arbetsdagar. Sedan kan du välja tjänsteleverantör enligt ovan.

Varför går inte internettjänsterna 250, 500 eller 1000 Mbit/s att beställa när jag loggar in på portalen skekraft.net?
Om du inte ser tjänsterna eller de inte går att beställa så måste fastighetens bredbandsanslutning först uppgraderas. Uppgraderingen kan du själv beställa på skekraft.net under kategorin Övriga tjänster. Vi meddelar dig så snart den är klar, det tar cirka 20 arbetsdagar. När uppgraderingen är klar kontaktar vi dig, och då kan även alla andra som bor samma flerbostadshus beställa internettjänster upp till 1000 Mbit/s på portalen.

Vad kostar det att beställa en uppgraderingstjänst?
Uppgraderingen är en uppgradering av själva anslutningen och avtalas mellan fastighetsägaren och Skellefteå Kraft. Därför betalar hyresgästerna ingen engångavgift för uppgraderingen utan endast löpande avgifter för internettjänsterna 250, 500 och 1 000 Mbit/s. Månadskostaden varierar sen beroende på vilken bredbandsleverantör du väljer.

Hur snabbt kommer jag igång med internettjänsterna 250, 500 eller 1 000 Mbit/s?
Om ditt hus redan är uppgraderat kan du redan nu beställa supersnabba tjänster med hastigheterna 250, 500 eller 1 000 Mbit/s direkt på portalen skekraft.net. Ser du inte tjänsterna 250, 500 eller 1 000 Mbit/s behöver fastighetens bredbandsanslutning först uppgraderas. Uppgraderingen kan du själv beställa på skekraft.net under kategorin ”Övriga tjänster”. Vi meddelar dig så snart den är klar, det tar cirka 20 arbetsdagar. När uppgraderingen är klar kontaktar vi dig, och då kan även alla andra som bor samma flerbostadshus beställa internettjänster upp till 1000 Mbit/s på portalen.

1. Om du inte ser tjänsterna 250, 500 eller 1 000 Mbit/s eller de inte är beställningsbara måste flerbostadshusets bredband uppgraderas. Kontakta din fastighetsägare eller bostadsrättsförening för att visa intresse.

2. Fastighetsägaren eller styrande i bostadsrättsförening kan beställa en uppgradering av flerbostadshuset av Skellefteå Kraft så de boende får möjlighet att beställa bredbandstjänster med hastigheter på 250, 500 eller 1000 Mbit/s.

1. Se till att du använder bredbandsuttaget där du vill aktivera din tjänst och gå in på skekraft.net.

2. Klicka på företag. Är tjänster med hastigheterna 250, 500 eller 1 000 Mbit/s beställningsbara, väljer du den leverantör som passar dig.

3. Om du inte kan beställa tjänsterna 250, 500 eller 1 000 Mbit/s måste du först beställa en uppgradering under Övriga tjänster. Uppgraderingen tar cirka 20 arbetsdagar. Därefter kan du välja tjänsteleverantör enligt ovan eller genom att kontakta önskad tjänsteleverantör.

Prissättning

Tjänsteleverantörerna beslutar om vilka priser inklusive moms som gäller för slutkunder. Eventuella prisförändringar meddelas av respektive tjänsteleverantör. Skellefteå Kraft beslutar om vilka avgifter exklusive moms som gäller för transport av tjänster i bredbandsnätet. Dessa avgifter faktureras tjänsteleverantören. När vi gör prisförändringar för transport kan detta påverka tjänsteleverantörernas slutkundspris. Du får då information om det via din tjänsteleverantör.

Vanliga problem

1. Koppla datorn direkt mot uttaget med en nätverkskabel utan att använda router. Har du en tjänstefördelare/CPE ansluter du datorn mot LAN1 (Röd). När du öppnar din webbläsare ska portalen komma upp per automatik.

2. Fungerar det inte så starta om fiberdosan (genom att göra den strömlös) samt starta om ansluten dator. Prova surfa till https://www.skekraft.net/

3. Om du har en fiberdosa i form av tjänstefördelare/CPE kan man i enstaka fall behöva göra en "reset" på den. Leta upp det lilla hålet på boxens vänstra sida och tryck med en pennspets eller liknande och håll kvar i minst 10 sekunder, boxen ska vara strömsatt när det görs. Vänta några minuter till dess boxen startat om.

4. Fungerar det fortfarande inte kontakta oss via kontaktformulär så hör vi av oss så fort vi kan. Du kan även ringa Skellefteå Kraft kundservice på tel. 0910-772550.

För att beställa tjänster på portalen skekraft.net behöver du vara ansluten till ett uttag inom Skellefteå Krafts öppna bredbandsnät. Det är för att tjänsterna du beställer kommer aktiveras på det bredbandsuttag du fysiskt är ansluten mot när du gör din beställning. Surfar du in på tjänsteportalen skekraft.net när du inte är ansluten till vårt öppna bredbandsnät är tjänsterna ”Ej beställningsbara”.

När det gäller internettjänsterna 250, 500 och 1000 Mbit/s så är de ”Ej beställningsbara” till dess din anslutning är uppgraderad för tjänster upp till 1000 Mbit/s.

Om du får meddelande om att din tjänst är parkerad innebär det att tjänsten inte längre är aktiv. Tjänsten är inte uppsagd men fungerar inte tekniskt. Kontakta din tjänsteleverantör om du behöver mer information.

OBS! Tjänsten blir även parkerad om det beställs en ny tjänst till uttaget innan den tidigare tjänsten blivit uppsagd. I inloggat läge på mina tjänster kan du själv ändra status mellan aktiv och parkerad

Klicka på adressen som står uppe till vänster på portalen (Exempel: Du befinner dig på Gatan 1 (123456CL0101)) och klicka på "Rapportera denna adress som felaktig". Vi tar tacksamt emot ett ändringsförslag om adressen inte skulle stämma.

Ser du inte att du har en telefonitjänst under ”Mina tjänster” på portalen kan det bero på att du har internettelefoni som du beställt direkt av tjänsteleverantören. Internettelefoni är telefoni som kräver ett internetabonnemang för att fungera. Men det finns även möjlighet att via denna portal beställa telefoni som du kan ha fristående, utan internettjänst.

Vid frågor om tjänst
Många av dina frågor eller ärenden kan du lösa själv genom att logga in på skekraft.net. Du kan själv kontrollera vad du har för tjänst och tjänstens status. Du kan även själv beställa fler tjänster, flytta eller säga upp tjänst. När du administrerar dina tjänster och användaruppgifter på portalen informeras tjänsteleverantören per automatik om dina ändringar. Har du övriga ärenden och frågor om tjänster kontaktar du din nuvarande eller blivande tjänsteleverantör.

Vid frågor om portalen www.skekraft.net
Har du frågor om portalen eller behöver vägledning i portalen för att kunna utföra dina beställningar själv så kontaktar du Skellefteå Kraft kundservice på telefon 0910-772550 eller via kontaktformulär

Felanmälan som avser din tjänst gör du hos din tjänsteleverantör. Detta gäller oavsett fel eller problem. Är det något fel som tjänsteleverantören inte kan åtgärda skickas felanmälan vidare till Skellefteå Kraft för fortsatt felsökning och felåtgärd. Åtgärdstiden är max sju arbetsdagar från det att felanmälan kommer Skellefteå Kraft tillhanda.

Innan du felanmäler!
Försök utesluta fel i din egen utrustning. Använder du router, så koppla förbi den så att du inte har någon utrustning mellan datorn och bredbandsuttaget. Har du två datorer så kan du prova med en i taget och se om felet kvarstår oavsett vilken dator som är ansluten. Har du fiberkonverter kan du kontrollera att lamporna lyser och hur de lyser. Är någon av lamporna mörk informerar du din tjänsteleverantör om det när du gör din felanmälan. Har du dessutom en CPE ansluten, som används för att kunna ansluta fler tjänster, kan du prova göra en omstart av den och sedan vänta en stund och prova igen.

Kontrollera och uppdatera gärna dina kontaktuppgifter på ditt användarkonto på portalen eftersom de nyttjas i tjänsteleverantörens och Skellefteå Krafts kontakt med dig.

Tekniska förklaringar

En Tjänstefördelare (CPE) är en typ av switch som gör det möjligt att utöka antalet portar på din bredbandsanslutning. Idag byggs nya bredbandsanslutningar i villa direkt med Tjänstefördelare (CPE). Saknas CPE på din bredbandsanslutning så tillhandahålls den av Skellefteå Kraft i samband med att du beställer en Ip-tv tjänst. Här kan du ta del av installationsguiden för aktuell modell av CPE: Inteno XG6746 eller Inteno XG6846 Observera att den Tjänstefördelare (CPE) som tillhandahålls av Skellefteå Kraft är konfigurerad för att ansluta till Skellefteå Kraft bredbandsnät och kan därför inte ersättas med annan motsvarande utrustning. Utrustningen tillhör Skellefteå Kraft och får inte flyttas till annan fastighet.

Exempel på anslutning av utrustning till Tjänstefördelare (CPE) för olika tjänster i bredbandsnätet.
Här kan du ta del av exempel på anslutning av utrustning till Tjänstefördelare (CPE) för olika tjänster i bredbandsnätet. Anslutning av utrustning till CPE